Blog yazarak para kazanmak mı istiyorsun? Bu yazıyı okumadan önce kendine sorman gereken ilk soru bu. Çünkü hobi olarak değil, tıpkı bir startup gibi blogumuzu işimize dönüştüreceğiz.
Hobi amaçlı 1 – 2 makale yazıp blogunla bir startup gibi ilgilenmeyeceksen bu yazı senin için değil!
Günlük 5 milyondan fazla blog yazısının paylaşıldığı bir dünyada blogunuzdan para kazanmanın zor olduğunu söyleyenler olacaktır. Ancak yıllardır blog sitelerinden para kazanan birinden nasıl başlayacağınızı öğreneceğiniz için bu sizin için zor olmayacak 😉
Bu yazıda sizlerle hangi alanda blog yazmalıyız? Nasıl trafik sağlarız? Blogumuzdan nasıl para kazanırız? gibi soruların cevaplarını paylaşacağım. Öyleyse başlayalım!
1-) Hangi konuda yazacaksınız?
Blog yazmaya başlamak isteyenler için hem en zor hemde en kolay adımlardan biri hangi konularda blog yazacağıdır. Çeşitli forum sitelerinde veya bloglarda “blabla içerikli bloglar çok para kazanıyormuş” diye okumuş olabilirsiniz. Evet, o konuda ki içerikler belki çok para kazanıyor olabilir. Peki sizin bu konuda bir deneyiminiz var mı?
Geleneksel yöntemlerde blogumuzun genel içerik sınırını belirken şu 3 şeye dikkat etmemiz lazım; Yeteneklerimiz, Tutkumuz, Deneyimimiz. Bu 3 kümenin kesişiminde olduğumuzda bizim için en doğru içeriğimizi bulduğumuza emin olabiliriz.
Hadi gelin sizinle bu 3 ortak noktaya değen bir örnek yapalım;
Örneğin; siz bir makyaj blogu açmak istiyorsunuz. Makyaj sektörünü çok yakından takip eden, yaptığı veya tavsiye ettiği makyaj türleri çevresi tarafından beğenilen birisiniz. O zaman blogunuzu açmadan önce hedefleyeceğiniz bazı şeyler şunlar olmalıdır;
- Site açılışında minimum 15 yazı yayınlamak,
- Mümkünse makyaj yaparken veya makyaj malzemelerini tanıtırken videolar,
- Sosyal medya hesaplarının oluşturulması, (Facebook, twitter, instagram, pinterest gibi.)
- Hakkımda sayfanızı oluşturarak kendinizden bahsetmek,
- Takipçilerinizin sizi takip edebilmesi için e-mail listesi oluşturmak, (Mümkünse bu konuda teşvik edici bir fayda sağlayın. Örneğin; mail listenize abone olanlara, anlaşma yaptığınız bir markanın indirim kuponunu gönderebilirsiniz.)
- Google Adsense ile reklam gösterimi.
Özellikle mail listenize ziyaretçilerinizi üye yapmak büyük önem taşıyor, çünkü aslında ziyaretçilerimiz potansiyel birer müşterilerimiz.
Ama.. geleneksel yöntemlerle yapılan yukarıda anlattığım yöntemlerle para kazanmanız uzun sürebilir, hatta başarısız olma ihtimaliniz çok daha yüksek!
Geleneksel yöntemle açacağınız blogunuzdan belki daha fazla zevk alabilirsiniz. Ama size para kazandırmayacaktır. Yani hobi olarak uğraşabilirsiniz, ama bizim amacımız para kazanmak. O zaman para kazanabileceğimiz bir blog açmalıyız.
Blogumun genel konusunda bahsettiğim gibi amacımız bir startup gibi projemizi büyütmek, ölçeklendirmek ve para kazanıyor hale getirmek!
Peki.. Para kazanabileceğimiz blogumuzda içerik seçimini nasıl yapmalıyız? Tam bu noktada Gelir Potansiyeli, Profesyonel Kaldıraç ve Anahtar Kelime Araştırması bize yardımcı olacak.
A-) Gelir Potansiyeli
Blog sitenizi oluştururken şu sorulara yanıt vermemiz gerekir. Benim kitlem nedir? Hangi sorunu çözeceğim?
Kitlenize satın alabileceği değerde bir ürün yaratmak ve blogunuzdan para kazanabilmeniz için bir problemi çözebiliyor olmanız gerekir. Problemleri çözmeye başladığınızda para kazanmaya başlayabileceksiniz.
Kitlenizin hangi konuda problem yaşadığını çok iyi anlamanız gerekir. Çünkü, ancak çok iyi anlayabildiğiniz bir problemi çözebilirsiniz!
Mesala benim blogum üzerinden hedefleme yapalım;
Ben bu blogu oluşturduğumda 25 yaşında, hosting sektöründe çalışan, zamanının çoğunluğunu işiyle ve arkadaşlarıyla geçiren girişimci ruhlu biriyim. Amacım pasif gelir kaynaklarımı oluşturmak ve arttırmak. Finansal özgürlüğümü kazanmak ve daha iyi hayat şartlarında yaşamayı başarabilmek.
Benim ziyaretçi kitleminde benim gibi insanlar olduğunu düşünüyorum;
- 19 – 45 yaş aralığında,
- 9 – 18 mesai saatleri arasında çalışmak istemeyen,
- Kazancını arttırmayı kafasına koymuş,
- Zeki ve çalışkan,
- Blog sitesi üzerinde pasif kaynak geliri yaratmak isteyen insanlar.
İlk adımda ziyaretçi kitlemizi çok iyi anlamamız gerekiyor. O yüzden bunun üzerine başlangıçta geniş geniş düşünüp, kafa yormamız lazım.
İkinci adımımız ise kitlemizin problemlerini çözmek için ne kadar harcama yapabileceğini tahmin etmek olacaktır. Bu Gelir Potansiyeli anlamına gelir.
Şunu tekrar etmemiz lazım; Kitlemiz bunun için ne kadar para harcamaya istekli? Çünkü hepimiz problemlerimizi çözmek için istemli veya istemsiz olarak para harcıyoruz. Bizim blogumuzdan faydalanarak kitlemiz ne kadar para harcayabilir?
Örneğin; ev tasarımları üzerine bir blog açtığınızı varsayalım. Belirleyeceğiniz içeriklerle tasarımlara ilgi duyan, öğrenciler, ev hanımları, profesyoneller ve beyaz yakalıları blogunuza getirebilir.
Blogunuza para kazanmak için satış hunisi oluşturduğumuzda;
- Kitlenizi genişletmek için periyodik olarak yeni içerik üretmelisiniz,
- Kitlenizle iletişimde kalmak ve onlara duyurularda bulunmak için mail adreslerini almalısınız,
- Para kazanabilmek için içeriklerinize affiliate (komisyon) bağlantıları eklemelisiniz,
- Sonunda, ~300 – 500 TL arasında olan “Ev dekorasyonu yapmak için bilmeniz gerekenler” online kursunuzu pazarlayabilirsiniz.
Bu planda yanlış olan hiçbir şey yok.
Yeni nesil bloggerların yaptığı tam olarak bu. Yeterince ve ilgi çekici içerik oluşturmak, mail veya sosyal medya üzerinden hedef kitle ile iletişimde kalmak, her şey çok güzel ilerlediyse 2 – 3 yıl içerisinde önemli bir pasif gelir kaynağı yaratmış olursunuz.
Peki, sadece 1 kelime değiştirerek gelir potansiyelini x100 kat arttırabilirsiniz dersem?
Ev Dekorasyonu yerine Ofis Dekorasyonu!
Artık hedef kitleniz kişilerden çıkıp firmalar oldu. Firmalar kişilere oranla daha büyük gelirlere sahipler. Ayrıca bir şeyi satın alma konusunda daha istekliler.
Alanınızda otoriter bir blog’a sahip olduğunuzda kişilere satmayı umduğunuz yaklaşık 300 – 500 TL arasında olacak olan kurstan çok daha fazlasına firmalara danışmanlık vererek kazanabilirsiniz. Bu kazançlar üç haneli değil, muhtemelen 5 haneli olacaktır.
Yüzlerce kursiyer yerine 2 – 3 tane yüksek hacimli kurumsal firmayla çalışmanız sizi hem yormayacak, hem de kazancınızı x100 kata kadar attıracak.
Kulağa çok hoş geliyor değil mi? İşte gelir potansiyelini doğru belirlemenizin ne kadar önemli olduğunu bu örnekte görebildik.
B-) Profesyonel Kaldıraç
Bu adıma belki daha güzel bir isim bulabiliriz, ne dersiniz? Bir öneriniz varsa sizi yorumlarda bekliyorum.
Gelir potansiyelini belirlediğimize göre bu alanda nasıl bir deneyimimiz var bunu ölçümlememiz gerekir.
- Şu an bu alanda profesyonel seviyem nedir?
- Bu alanda ne kadar bağlantıya sahibim?
- Deneyimim bir blog yazabilmek için yeterli mi?
- Konuk yazar olarak üreteceğim içerik büyük bir web sitesinde veya dergide yayınlanabilir mi?
Başarılı bir blog yaratmak, başarılı bir tanınırlık yaratmaktan geçiyor. Bunu yapabilmeniz için konfor alanınızı terketmeniz ve harekete geçmeniz gerekir. Sektörünüzde bilgisine ihtiyaç duyulan kişi, kendini en çok geliştiren kişilerden biri olmanız gerekiyor.
Bu alanda yeni bağlantılar, yeni ilişkiler kurmanız gerekir. Sektörünüzü yakından tanıyanlar sizinle iletişim halinde olmalı. Bunu sağlayan kişi de yine siz olacaksınız.
Başlangıçta benim yazılarımı kim okuyacak? Kim arkadaşlarıyla paylaşacak diye düşünebilirsiniz. Evet kabul ediyorum bu zorlu bir başlangıç. İşte tam bu noktada profesyonel kaldıraç devreye giriyor. Sektörünüzde tanınan biriyseniz başlangıcı daha rahat atlatabilirsiniz.
Örneğin; koşu ile ilgili bir blog yazmaya karar verdiyseniz, içeriklerinizi koşu arkadaşlarınızla, üye olduğunuz koşu kulüplerinde ki insanlarla paylaşabilirsiniz. Sizi daha önceden tanıdıkları için içeriklerinize göz atmak isteyeceklerdir.
Kısacası başlangıç için geçmişimizden gelen tüm avantajlarımızı kullanmalıyız!
C-) Anahtar Kelime Araştırması
Blogunuzun içeriğini belirlerken en önemli olan adıma geldik. İnsanlar hangi soruların cevaplarını istiyorlar? Hangi problemlerine cevap arıyorlar?
Şu bir gerçek: Anahtar kelime araştırması yaparken ve belirlediğiniz anahtar kelimelerde Google’da üst sıralarda nasıl çıkacağınızı öğrenirken birer “Seo Uzmanı” olabilirsiniz.
Google arama sonuçlarına neden bu kadar bağlıyız? Gelin bunu bazı rakamlarla konuşalım. Google’da her saniye 63 bin arama yapılıyor, bu rakam dakikada 3.8 milyon, saatte 228 milyon ve günde 5.6 milyar arama anlamına geliyor. Böylesine büyük bir pastadan sizce de pay almak akıllıca değil mi?
Anahtar kelimelerimizi belirlerken bazı SEO araçlarını kullanmamız gerekecek.
- Google Keyword Planner (Ücretsiz)
- Ahrefs
- SEMrush
Ücretsiz olarak Google Keyword Planner’ı kullanabiliriz. Aşağıda örnek bir sorguyu görüntüleyebilirsiniz. Hem blogumuzu oluştururken hem de içeriklerimizi oluştururken keyword planner aracını kullanabiliriz. Çoğu zaman tek başına yeterli olmasa da kabul gören bir kaynak olarak kabul edebiliriz.

SEMrush ve Ahrefs ise keyword planner’a göre çok daha fazla detaya sahip araçlar. Aylık maliyetleri olan bu araçlar bize oldukça katkı sağlıyor. Örneğin Ahrefs çıktısı aşağıdaki gibi oluyor.
Kelimenin zorluk oranı, aranma hacmi, alabileceğiniz ziyaretçi ve tıklama başına maliyet gibi birçok detaylı istatistik sunuyor. Hatta size anahtar kelime önerisinde bile bulunabiliyor. Dünya üzerinde en çok kullanılan bu 2 araç sizinde blogunuzu oluştururken oldukça işinize yarayacaktır.

Bu SEO araçlarının detaylı kullanımlarına ve faydalarına başka bir yazımda geniş geniş değineceğim. O yüzden bu yazıda çok detaylı olarak aktarmayalım, bu şekilde kalsın.
Buraya kadar yazdıklarımı okuduysanız ve tavsiyelerime uymaya karar verdiyseniz artık kafanızda bir şeyler netleşmeye başlıyor demektir. Önerdiğim araçlar ile kendi niche içeriğinizi seçebilirsiniz!
Bir blogdan daha öte startup’ınızı başlatmak için hazırlanın!
Bu içeriği bir yazı dizisi olarak yazmaya karar verdim. O yüzden aşağıdaki yazılara devam ederek tüm stratejileri öğrenmenizi ve uygulamanızı öneriyorum! Beraber başaracağız! Size güveniyorum!
Bölüm 2: Hedeflerinizi belirleyin! Blogunuzu açmak için neye ihtiyacınız var?
Bölüm 3: Blogunuzu Hazırlayın! Doğru yazılım, Doğru Tema ve Doğru Eklentiler
Bölüm 4: Site içi SEO yapınızı ayarlayın! İçeriklerinizi Yazmaya Başlayın!